NEWSLETTER PRIJAVA 

Materijal i tehnike za izradu nakita

 

Materijali za izradu nakita se koriste kako bi upotpunili komad nakita na koji se dodaju. U materijale za izradu nakita spadaju brojni kamenčići od dragog ili poludragog kamena. Zatim kožne tračice na koje se mogu staviti privesci od zlata ili srebra. Kožne tračice se koriste i za pravljenje narukvica.

 

 

Narukvice i ogrlice napravljene od kožice se zatvaraju kopčama, koje takođe spadaju u materijale za izradu nakita. Materijal za izradu nakita se uglavnom kupuje na veliko i izrađen je od bižuterije ili srebra,žutog ili belog zlata. U zlatari možete kupiti i ogrlice rađene od silikonske trake na kojoj su nanizane perle.

 

 

Materijal za izradu nakita

 

Perle spadaju takođe u materijal za izradu nakita i mogu biti od dragog ili poludragog kamena. Sastavni deo takvih ogrlica su i kopče koje sluče za otvaranje i zatvaranje ogrlice. Obično su izrađene od bižuterije. Materijal za izradu nakita možete nabaviti kod nas po povoljnim cenama. Cena varira u zavisnosti da li je materijal od bižuterije ili od zlata ili srebra. Još jedan podrazumevan predmet koji takođe spada u materijale za izradu nakita su svakako klešta.

 

 

Tehnike izrade nakita

 

Zlatara Lorafo se bavi izradom nakita poštujući najnovije tehnike izrade nakita. Nekada zastupljena obrada zlata i srebra zvala se filigranstvo. Najviše je bila zastupljena u oblasti Mediterana. Trenutno najčešće tehnike završne obrade nakita od srebra i zlata su:

 

  • tehnike visokog sjaja,
  • matiranja,
  • satiniranja,
  • četkanja i
  • traga čekića.

 

 

Tehnika visokog sjaja se koristi kao završna obrada. Ona metalu daje njegov specifičan sjajan i blještavi izgled. Za razliku od tehnike visokog sjaja, tehnika sanitiranja i matiranja,koje takođe predstavljaju završne obrade, metalu daju mat izgled, smanjuju sjaj i refleks svetlosnih zraka. One se koriste u slučaju kada je potrebno istaći sjaj dragog kamenja, recimo dijamanata.

 

 

Izgled fino brušenog papira daje tehnika četkanja. Tehnika zvana trag čekića se izvodi ,kao što i sam naziv govori, fino zaobljenim čekićem, koji poliranjem daje valovit izgled. Pored navednenih tehnika postoje i tehnike kojima je nakit moguće posrebriti, pozlatiti ili rodinirati. Time se dobija sjajna površine određene boje. Interesantno je da se ova tehnika može koristiti i na komadima nakita koji nisu izrađeni od plemenitih metala. Time nakit od neplemenitih metala dobija prividan izgled nakita rađenog od zlata ili srebra. Ukoliko je odrađen kako treba nakit od neplemenitih metala može skoro identično izgledati kao i isti takav nakit rađen od zlata ili srebra.

 

 

Ako vam nije bitan sastav vašeg komada nakita onda je ovo veoma povoljna investicija jer je cena takvog nakita neuporedivo niža od nakita rađenog od plemenitih metala.Morate imati u vidu da takav nakit ne poseduje dobar kvalitet pa će se samim tim i brže ruinirati od nošenja.